Telefoonnummer

06 269 850 76

Email

rianne@praktijkwhitesage.nl

Openingstijden

Op afspraak

In mijn vorige blog heb ik iets verteld over zowel het loslaten van materiële zaken, als het loslaten van emoties en gedachten. Het heeft veel voordelen om regelmatig even helemaal in het moment aanwezig te zijn en je emoties en gedachten los te laten. Deze voordelen zal ik in deze blog beschrijven.

Loslaten van je gedachten

Het geeft een gevoel van vrijheid als je regelmatig je gedachten, overtuigingen en oordelen loslaat. In plaats van deze vast te houden, je ermee te identificeren en te zeggen ‘ze horen bij mij’. Want als je gedachten ziet als ‘maar een verhaal’ dat je jezelf vertelt, worden ze minder belangrijk. Elke gedachte, elk verhaal bevat een oordeel. En een oordeel heeft eigenlijk alleen nut wanneer het betrekking heeft op veiligheid en gevaar. Wanneer dat niet het geval is, brengt het je alleen maar beperkingen.

Door je vast te houden aan overtuigingen en principes, kun je niet groeien. Je zet jezelf vast in het moment en je bepaalt gelijk je doel: zo moet het zijn. Hieraan moet het voldoen. En als het hier niet aan voldoet, dan is het ‘fout’. Het gevolg daarvan is dat je je niet prettig voelt, welke gevoelens je liever wilt vermijden. Terwijl het loslaten van je overtuigingen en je gedachten je een open houding geeft waarin veel meer mogelijk is. Soms veel meer dan je kunt bedenken!

Daarnaast kun je veel beter in de realiteit aanwezig zijn het denken op zich even los kunt laten. Als je je gedachten voorbij laat gaan in plaat van je eraan vast te houden, of erin mee te gaan. Het loslaten van het denken helpt je om alle aandacht te hebben voor je huidige ervaring en de sensaties van je lichaam, zonder dat je daarover na hoeft te denken. Het is gewoon even hoe het is.

Nu is het zo dat het bijna niemand lukt om niet te denken. Wat ik dus bedoel met loslaten van het denken is de waarde die je aan je gedachten hecht los te laten. Het zijn ‘maar’ gedachten, het is ‘maar’ een verhaal dat je jezelf vertelt. Als je iets niet meer belangrijk vindt, hoef je er ook niet zo veel aandacht aan te besteden. En je hoeft je er al zeker niet aan vast te houden.

Loslaten van je emoties

Hoe zit het dan met het loslaten van emoties? Het vasthouden van emoties is vaak te merken in spanning in je lichaam. Emoties kunnen zich letterlijk vastzetten in je lichaam. Dit voelt uiteraard niet heel fijn. Bovendien komen nieuwe emoties dan bovenop degene die je al vastgehouden hebt, het stapelt zich op. Met als gevolg dan je steeds ‘explosiever’ wordt en op kleine gebeurtenissen heel emotioneel kunt reageren.

De ene persoon reageert emotioneel sterker dan de andere. Het kan ook zijn dat iemand juist helemaal niet emotioneel lijkt, maar dat wel is. Hij uit het alleen niet. Belangrijk is om emoties, net als gedachten, te zien als iets dat komt en gaat. Je hebt emoties, je bent ze niet. En als je dan heftige emoties hebt, laat ze er dan even zijn. Benoem het, merk het op, laat het er zijn en daarna laat je het weer los. Je gaat weer verder met waar je mee bezig was.

Een gedachte is vaak een oordeel over de situatie. En dat oordeel brengt juist weer een emotionele reactie teweeg. Door de waarde van gedachten en emoties los te laten, laat je je minder meeslepen met de drama in je leven. Je reageert minder heftig en ervaart meer rust en ruimte.

Tot slot: het is soms best eng om los te laten. Zeker als je je emoties en gedachten altijd al hebt gezien als iets dat bij jou hoort. Bij jouw leven en jouw persoonlijkheid. Toch zou ik je willen vragen om het eens te proberen. Maak datgene waar je je aan vasthoudt eens minder belangrijk, minder groot. Durft het los te laten, al is het voor even, en kijk dan eens wat dat met je doet. Het voelt waarschijnlijk onwennig en misschien zelfs onveilig, maar het is de moeite waard om te proberen.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *