Telefoonnummer

06 269 850 76

Email

rianne@praktijkwhitesage.nl

Openingstijden

Op afspraak

Ik kan er heel vaak en veel over schrijven: loslaten. Het is niet makkelijk om los te laten. Als mens hebben we de neiging om vast te houden. Aan de mensen om ons heen, want die willen we dicht bij ons houden. Aan spullen, want die zijn van ons. Aan emoties, want die emoties horen bij onze persoonlijkheid en maken ons mens. In deze en een volgende blog wil ik graag iets vertellen over het loslaten van gedachten en emoties.

‘Het hoort bij mij’

We identificeren ons met van alles buiten ons. Je bent die vrouw met die goed betaalde baan, die rijdt in een BMW, met dat leuke huis op de hoek van de straat. We kijken naar wat we hebben bereikt in ons leven. We vinden spullen belangrijk: ze zijn immers praktisch en helpen ons in het dagelijks leven. Maar we identificeren ons er dus ook mee: ze geven ons status.

De waarde of eigenlijk waardeloosheid van materiële spullen is vaak wel uit te leggen aan mensen. Als je aan mensen vraagt wat ze echt belangrijk vinden, dan antwoord bijna iedereen met zaken als gezondheid, geluk, liefde, vrienden en familie. Wat lastiger is uit te leggen, is dat we ook veel waarde hechten aan emoties en gedachten. En juist die zijn niet altijd zo waardevol als we denken. Ze zijn eigenlijk zelfs net zo waardeloos als materiële spullen. Ik zal je uitleggen waarom ik dat zo zie.

Wie ben je zonder gedachten en emoties?

Van je gedachten en emoties kun je afstand nemen. Daarmee bedoel ik dat zowel gedachten als emoties komen en gaan. Maar jij bent er dan nog steeds. Je kunt ze ook observeren. Als een soort experiment kijken welke gedachten er bij je opkomen op een bepaald moment. Of je kunt observeren hoe jij emotioneel reageert in bepaalde situaties. Ook dan heb je een zelf, een ‘ik’ die de emoties en gedachten observeert.

Als je iets kunt observeren, kun je de conclusie trekken dat je je ervan los kunt maken. En je hebt niet continu, 24/7, emoties en gedachten nodig. Ze zijn er ook wel eens NIET. Ze horen niet per sé bij jou, je kunt ook zonder. Want als ze er niet zijn, ben jij nog steeds jij.

Rust en ruimte

Sterker nog: als je even niet in gedachten bent verzonken maar puur en alleen aanwezig bent in het moment, ervaar je zelfs rust en ruimte. En als je geen (heftige) emoties hebt, ervaar je ook veel meer rust en ruimte dan wanneer je ze wél hebt. Je bent gewoon jezelf, maar dan zonder emoties en gedachten. En vanuit dat oogpunt kun je emoties en gedachten zien als iets dat buiten jou staat, en dat je dus ook kunt loslaten.

Ik wil je vragen om hier eens over na te denken. En probeer dan eens om je gedachten en emoties te observeren, bij wijze van experiment. In mijn volgende blog schrijf ik over wat het je oplevert als je je gedachten en emoties kunt loslaten. Veel plezier met het experiment!

Recommended Articles

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *