Telefoonnummer

06 269 850 76

Email

rianne@praktijkwhitesage.nl

Openingstijden

Op afspraak

Je hebt veel te doen en het voelt alsof je alle ballen in de lucht moet houden. Dat je aan het jongleren bent om alles gedaan te krijgen. Je voelt je gestresst, opgejaagd, gespannen en je bent jezelf niet.

Doordat je zoveel te doen hebt, zijn je handen vol. Overvol zelfs. Dus je kunt kiezen: loslaten en alles op de grond laten vallen, of jongleren. Je kiest voor het laatste. Al jonglerend ga je door je dag. En je bent er eigenlijk ook wel trots op, dat je zoveel gedaan krijgt.

Maar eigenlijk vraagt alles wat je gedaan wilt hebben, je volledige aandacht. Je kunt echter geen volledige aandacht geven aan meerdere dingen tegelijkertijd. Dus je doet alles hap snap. Je schakelt continu en vergeet soms waar je mee bezig bent. Wat je al gedaan hebt en wat er nog gedaan moet worden. Je vergeet belangrijke dingen en daar voel je je dan weer rot over.

Als je zoveel te doen hebt, voelt het alsof er aan je getrokken wordt.

Van meerdere kanten, je wordt dan weer de ene kant en dan weer de andere kant op getrokken.

Het gevoel van ‘alle ballen in de lucht moeten houden’ heeft te maken met verwachtingen. Enerzijds met de verwachtingen van je omgeving, dus de mensen om je heen: werk, gezinsleden, partner, vrienden etc. Ze hebben je nodig, vragen jou om dingen te doen.  Je probeert aan hun verwachtingen te volden en soms kun je simpelweg geen ‘nee’ zeggen.

Anderzijds met de verwachtingen die je van jezelf hebt. Dit gaat over jouw zelfbeeld. Over hoe je zou moeten zijn en hoe je zou willen zijn. Wat jij denkt dat jij zou moeten doen voor anderen. Hoe je gezien wilt worden door anderen. En die laatste verwachtingen, daar wil ik het vandaag over hebben. Over de verwachtingen die je van jezelf hebt.

Vraag jezelf eens af:

Hoeveel MOET jij van jezelf?
En waarom moet jij die dingen dan doen?
Van wie moet jij die dingen dan doen?

Als je jezelf deze vragen zo stelt, voelt het dan nog steeds als moeten? Of voel je dat je het belangrijker maakt dan het daadwerkelijk is? Dat het niet echt een zware verplichting is die je moet naleven. Dat er eigenlijk helemaal niet zo veel aan de hand is als je het niet doet.

Als je dat ‘moeten’ eens wat meer los zou kunnen laten, dan ervaar je ruimte. En ruimte geeft het gevoel van keuze hebben.

Dat is het gevoel waar je naartoe wilt: het gevoel van keuze hebben. Want keuze hebben geeft een gevoel van vrijheid. En vrijheid is nodig om te ontspannen.

Eigenlijk hebben we altijd keuze. Maar we voelen het niet.

We leggen onszelf dingen op. Voelen druk van buitenaf en willen leuk gevonden worden. Geaccepteerd worden. Belangrijk zijn voor anderen. Iets betekenen voor de wereld.

Maar wat is daar de kostprijs van? En wie gaat dat betalen?

Juist, jijzelf.

Dus onthoud vanaf nu:

Als je het gevoel hebt dat je pas goed genoeg hebt als je hele to do-lijstje is afgewerkt. Dat je druk voelt om er goed uit te zien, de goede partner te zijn, die leuke vriend te zijn waar je mee kan lachen en huilen en die er altijd is. Als je een goede collega wilt zijn en carrière wilt maken. Als je een goede moeder of vader wilt zijn met gelukkige, goed luisterende kinderen. En het liefst allemaal tegelijk…

Wordt je eens bewust van jouw prestatiedrang. Van jouw gevoel van ‘moeten’. En probeer dan eens wat meer los te laten en zo ruimte te creëren. Kies ervoor om minder op een dag te doen, zonder dat je je daar schuldig over hoeft te voelen.

Kies ervoor om rustiger te leven, met meer aandacht voor het moment.

Je bent goed genoeg zoals je bent. Je hoeft niet op alle vlakken te presteren. Je mag ergens ook minder goed in zijn. Minder energie hebben dan een ander. Iets moeilijk vinden of iets niet kunnen. Sterker nog, wie heeft überhaupt ooit bepaald wanneer iets goed is of niet? Dat mag je helemaal zelf bepalen!

Je hoeft de lat niet zo hoog te leggen, het mag ook echt wel moeiteloos gaan. Zoek de weg van de minste weerstand.

Jij als mens, als persoonlijkheid, bent degene die op nummer 1 hoort te staan. Als je niet van jezelf houdt, zal de liefde van een ander nooit helemaal aan komen. En dan kun je ook niet écht onvoorwaardelijk van een ander houden.

Doe wat goed voelt en zorg dat je gelukkig bent. Zorg voor jezelf en wees lief voor jezelf. Dan kun je een liefdevolle verbinding met jezelf aan gaan, en je van daaruit ook liefdevol verbinden met de wereld om je heen.

En breng al die ballen maar naar de ballenbak 😉

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *